Menu

Składniki

+

Buraki

Owoce

  • Pomarańcza 500.0 g
  • Grejpfrut 600.0 g
  • Jeżyny 200.0 g

Coulis jeżynow

  • Jeżyny 500.0 g
  • Agar 1.0 g
  • Woda 100.0 ml
  • Cukier 80.0 g

Oliwa estragonowa

  • Estragon świeży 50.0 g
  • Szpinak 30.0 g
  • Oliwa 200.0 ml

Podanie

  • Ser Ricotta wędzona 500.0 g
  • Pietruszka zielona 10.0 g

...

Przygotowanie

  1. Buraki

    • Buraki umyj i ugotuj. Obierz i pokrój w cienkie plastry.
    • Połącz oliwę, ocet i miód, a następnie wymieszaj z Primerba, octem malinowym i sola. Tak przygotowana marynata obtocz buraki.
  2. Owoce

    • Pomarańcze i grejpfruty wyfiletuj. Jeżyny pokrój na pół.
  3. Coulis jeżynow

    • Jeżyny zagotuj z dodatkiem wody i cukru. Zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito. Zważ powstały sos, dodaj agar i zagotuj. Gdy stężeje ponownie zmiksuj dolewając odrobine zimnej wody, by powstał gładki błyszczący coulis.
  4. Oliwa estragonowa

    • Estragon zmiksuj ze szpinakiem i oliwa. Przecedź przez gazę.
  5. Podanie

    • Zamarynowane buraki ułóż na talerzu wraz z owocami i coulis jeżynowym. Dodaj pokruszona wędzoną ricottę, polej oliwa estragonowa i udekoruj świeżymi ziołami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza