Menu

Składniki

+

Burger Ossobuco

  • Marchew 1.0 cu
  • Cebula 1.0 cu
  • Seler naciowy 2.0 cu
  • Oliwa z oliwek 15.0 ml
  • Czosnek 10.0 g
  • Gicz cielęca 2.0 kg
  • Bulion 2.5 l
  • Wino białe wytrawne 200.0 ml
  • Przyprawy (sól i pieprz)

Pomidory suszone w piekarniku

  • Pomidory Roma 5.0 cu
  • Oliwa z oliwek 10.0 ml

Majonez z gremolatą

Salsa pomidorowa

  • Pomidory 2.0 cu
  • Szalotka 1.0 cu
  • Ocet winny czerwony 10.0 ml
  • Oliwki czarne 30.0 g

Przed podaniem

  • Bułki do burgerów 10.0 cu
  • Sałata rzymska 350.0 g
  • Bazylia świeża 15.0 g

Wyrafinowana i twórcza wersja tradycyjnego hamburgera według przepisu holenderskiego szefa kuchni z Unilever, Anne Zantinge. Dusi ona gicz cielęcą i jeszcze ciepłą wciska w okrągłą formę, tworząc burger dla prawdziwych smakoszy.

...

Przygotowanie

  1. Burger Ossobuco

    • Posiekaj marchew, cebulę, selery i czosnek. Smaż na oliwie w niskiej temperaturze, dodaj mięso. Deglasuj winem i dodaj wywar z kurczaka. Duś mięso w niskiej temperaturze, aż stanie się bardzo miękkie – jakieś 2,5-3 godziny.
    • Wyjmij mięso i jeszcze ciepłe wciśnij w okrągłe foremki. Zostaw do wystygnięcia – dzięki temu żelatyna w mięsie stężeje i burger zachowa swój kształt.
  2. Pomidory suszone w piekarniku

    • Przekrój pomidory Roma na połówki, skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
    • Susz w piekarniku w niskiej temperaturze.
  3. Majonez z gremolatą

    • Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek, wymieszaj z majonezem.
    • Dodaj miąższ i sok z cytryny oraz czarny pieprz.
  4. Salsa pomidorowa

    • Pokrój pomidory w kostkę, po usunięciu ze środka ziarenek.
    • Posiekaj szalotkę.
    • Wymieszaj pomidory i szalotkę z octem, solą, oliwkami, oliwą i pieprzem.
  5. Przed podaniem

    • Dopraw burgery solą i pieprzem, obsmaż z obu stron w wysokiej temperaturze, aż staną się kruche.

    • Przekrój bułki do burgerów, posmaruj masłem i podpiecz, kładąc na patelni przeciętą stroną do dołu.
    • Przygotuj burgery: na połowie bułki położyć liść sałaty rzymskiej, na nim burger, następnie łyżeczkę salsy i wysuszony w piekarniku pomidor.
    • Wykończ majonezem z gremolatą i świeżymi liśćmi bazylii.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza