TREND DLA CIAŁA, DLA DUCHA ma dodać nam sił witalnych. Jedzenie na rzecz odporności, zdrowia, właściwego rozwoju dzieci oraz tzw. „feel good food”, określane także jako „mood food”, czyli jedzenie, którego zadaniem jest wspieranie naszego mózgu, nastroju, wydajności umysłowej oraz dobrego samopoczucia. Kluczem są różnorodność i równowaga w spożywanych przez nas potrawach. Zapewnimy je, tworząc menu bogate w składniki wzmacniające odporność, przygotowane z użyciem technik, które pozwalają zachować maksimum wartości odżywczych. Nie chodzi już wyłącznie o składniki energetyzujące, takie jak na przykład kofeina, ale przede wszystkim składniki pochodzenia roślinnego, takie jak owoce, warzywa i rośliny strączkowe. Coraz popularniejsze będą zwłaszcza te ostatnie (np. fasola pinto), które są największym źródłem magnezu - minerału, który został powiązany z redukcją stresu i zmęczenia.
Szefowa Thais Gimenez
„To zdrowy, kolorowy i piękny posiłek, który otula bogactwem smaków i w którym użyto składników od liści do korzeni”.
Kremowa moqueca z grillowanymi sercami palmy
Ameryka Południowa
Patent Szefowej
Aby stworzyć wegetariańską wersję moqueca, używam różnych zdrowych składników, w tym kurkumy, oliwy z oliwek i marynowanych warzyw – wszystkiego, co dobre dla trawienia.
Szef Carlos Madeira
„W zdrowym odżywianiu chodzi o równowagę. Jeśli korzystamy z dobrych metod obróbki, takich jak gotowanie na parze, możemy mieć pewność, że danie będzie niskokaloryczne. Dzięki zaledwie kilku składnikom i odpowiednim technikom można stworzyć danie, które będzie zbilansowane i bogate w smaku”.
Ośmiornica, strzępiel i dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym
Portugalia
Patent Szefa
Dorsza przygotowałem metodą confit, ośmiornicę ugotowałem na miękko, a strzępiela udusiłem z przyprawami, aby zachować smak i składniki odżywcze.
Szef Vincent Wattelamne
„Metoda obróbki w niskiej temperaturze pozwala na zachowanie wartości odżywczych składników oraz pomaga osiągnąć wyjątkowy smak dania”.