Andrzejki to wieczór miłosnych wróżb, w którym panny na wydaniu chciały odgadnąć tożsamość przyszłego wybranka serca. Dlatego klasyczne potrawy na andrzejki to ciasteczka z wróżbą czy desery w pucharkach – w niektórych ukryty jest migdał, a ta, która go znajdzie, jako pierwsza zostanie szczęśliwą mężatką.
Dziś andrzejki obchodzimy chętnie w restauracji, a kolację traktujemy jako romantyczne wyjście z ukochaną osobą. Jak przygotować menu andrzejkowe, które rozbudzi zmysły? Poznaj propozycje naszych szefów kuchni.
Sałatka na andrzejki w jesiennej tonacji
Listopad to ostatni moment, by wykorzystać niektóre warzywa i owoce sezonowe. Od grudnia będziemy musieli pożegnać się z dynią, kalafiorem czy brokułem, koprem włoskim czy też cykorią. Dlatego warto uwzględnić je w menu andrzejkowym i sprawić, że nie tylko przypomnimy gościom wczesnojesienne bogate smaki, ale przede wszystkim zaskoczymy i zainspirujemy.
Zupy:
- Krem z kalafiora z tahini, czarnym sezamem i granatem
- Krem z rustykalnych warzyw z nutą truflową i grzankami
- Azjatycki bulion z palonej cebuli podany z pierożkami wonton z dynią i grzybami mun
Przekąski:
- Grillowany koper włoski podany z karmelizowaną gruszką i musem z sera koziego
- Tatar z łososia z gorczycą
- Warzywa w tempurze z śliwkowym sosem azjatyckim
Dania główne:
- Ravioli pełnoziarniste z dynią i gorgonzolą obsmażane na maśle z rozmarynem
- Kaczka pieczona w tradycyjny orientalny sposób, podana z dynią, modrą kapustą i palonymi orzechami
- Pieczony halibut z koprem włoskim i papryką oraz ziołowymi gnocchi
Miłosny krem z selera
Układając menu na andrzejki, możesz też kierować się wpływem potraw na… miłosne doznania. Mowa o afrodyzjakach! Choć działanie wielu z nich nie zostało udowodnione naukowo, uwiodą Twoich gości pełnym zmysłowości smakiem.
Najpopularniejsze afrodyzjaki to: owoce morza i niektóre ryby, kawior, jaja (zwłaszcza przepiórcze), ostre sery, cebula i czosnek, szparagi, truskawki, czekolada, suszone owoce, rozgrzewające przyprawy
Zupy:
- Krem z selera z oliwą truflową i pestkami dyni w miodzie
- Zupa z cykorii z pianką truflową, przegrzebkami, krewetkami i kozim serem
- Zupa miso z blanszowanym szpinakiem, makaronem udon i jajkiem na miękko
Dania główne:
- Pieczony łosoś ze smardzami w sosie z sera gorgonzola
- Ostrygi z masłem czosnkowym i zieloną pietruszką
- Azjatycka miska z wędzoną rybą, jajkiem w koszulce, awokado, edamame i glonami wakame
Desery:
- Mus czekoladowy z orzechami i frużeliną z pieprzem
- Beza z krem z ajerkoniakiem i sosem truskawkowym
- Suszone daktyle nadziane pastą z pistacji
Do picia koniecznie szampan lub wino musujące – niech zawróci Twoim gościom w głowie.
W ten wyjątkowy wieczór warto nie tylko zadbać o oprawę artystyczną czy pomysły na promocję imprezy w naszej restauracji. Najważniejsze będzie włożenie wysiłku w przygotowanie oryginalnego menu, w którym zaskakują się goście i o którym będzie się mówiło w długie jesienno-zimowe wieczory.