Menu

Patrząc jeszcze kilka lat wstecz, makaron kojarzył się przede wszystkim z kuchnią włoską. Klasyczne bolognese, czy carbonara królowały na stołach w wielu restauracjach. Spośród wielu dań proponowanych przez Włochów, to właśnie makarony zyskały szczególne uznanie, m.in. ze względu na szybkość i łatwość w przygotowaniu, dużą opłacalność, wydajność oraz imponującą funkcjonalność. Te cechy urzekły nie tylko restauratorów, ale również Szefów kuchni, którzy przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy, mogą stworzyć niezwykle pomysłowe i oryginalne makaronowe propozycje – nawet dla tych najbardziej wymagających klientów. Te wszystkie czynniki spowodowały, że makarony zaczęły zyskiwać dużą przychylność mieszkańców wielu narodowości, aż w końcu przestały być identyfikowane tylko z kuchnią włoską. Klasyczne wersje makaronów zostały zastąpione nadzwyczaj kreatywnymi, szalonymi i oryginalnymi propozycjami. Skutek: prawdziwe makaronowe szaleństwo, w którym bierze udział cały świat.

Dla każdego coś makaronowego

 Wraz ze wzrostem popularności, dania makaronowe ewoluowały i stały się dostępne niemal pod każdą postacią – bez glutenu, pełnoziarniste, orientalne, barwione sokiem z kałamarnicy, szpinaku, pomidora, dyni, cukinii, czy marchwi. Okazało się, że klasyczne i dość „oklepane” już makaronowe propozycje z menu, mogą być zastąpione dowolną mieszanką komponentów. Co więcej – można je serwować w wielu specjalnych odsłonach, np. w wersji dla wegetarian. Coraz bardziej popularny trend na bycie „fit” spowodował, że pojawiły się również makaronowe propozycje dla osób dbających o sylwetkę. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji tłuszczu i doborze konkretnych składników, makaron może być idealny również dla osób liczących kalorie.

Nie można nie zauważyć również wzrostu zainteresowania kuchnią azjatycką, w której ponownie wyróżnia się… makaron. „Dania makaronowe przestały się już kojarzyć tylko z kuchnią włoską. Stosuje się coraz więcej makaronowych kombinacji, idealnie komponujących z sezonowymi warzywami, mięsami, czy owocami morza. Coraz więcej z nich jest zaczerpniętych z Azji, w tym m.in. Pad Thai, czy Ramen.” – mówi Tomasz Grabski, Główny Szef kuchni Europy północno-wschodniej. Makarony zaczęły być coraz częściej traktowane jako dodatek do potraw, a nie jako kompletne danie. Co więcej, są idealne również do menu lunchowego – można bez problemu zabrać je np. w boxie do pracy. Przy tak intensywnym tempie życia, jak obecnie - wydaje się to być kolejny mocny atut tego produktu.  

MakaronoMania

Nieustannie rosnąca popularność makaronów i niezliczona ilość kombinacji dań z ich wykorzystaniem spowodowały, że stworzyliśmy konkurs „MakaronoMania” skierowany zarówno dla restauracji, jak i gości. Tomasz Grabski przybliża temat: „Jest obecnie ogrom możliwości, dlatego wychodzimy restauratorom naprzeciw i poza produktami, oferujemy również wsparcie w postaci konkursu „MakaronoMania”. Klienci mogą głosować na swoje ulubione makaronowe potrawy, które są serwowane w restauracjach biorących udział w konkursie. Promujemy więc konkretne restauracje i ich Stefowów kuchni, a jednocześnie dajemy szansę tym mniejszym restauracjom na walkę w finale, w którym znani blogerzy kulinarni będą oceniać ich dania.”. 

Nasuwa się na myśl zatem jedno stwierdzenie – nadeszła era MakaronoManii. Co więcej - zdaje się, że zostanie z nami już na dłużej. Warto zatem, aby każdy restaurator zadbał o oryginalne makaronowe propozycje w menu. Należałoby zaopatrzyć się w kilka rodzajów makaronów, oryginalnych produktów oraz stworzyć z nich unikalne, atrakcyjne i smaczne dania oraz… dołączyć do MakaronoManiaków na www.makaronomania.pl! Poza możliwością kreowania oryginalnych dań i zaczerpnięcia ciekawych inspiracji, można dodatkowo wygrać niezwykle wartościowe nagrody i przeżyć niezapomnianą, kulinarną przygodę. A skoro już wiemy, że nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do makaronów, to nie pozostaje nam nic innego, jak tylko się zakochać.

Nie zwlekaj i daj się porwać MakaronoManii!

WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza