ZERO WASTE
Kreatywność ponad wszystko
Nie marnuj
Bądź kreatywny
Wykorzystaj potencjał
O trendzie
Rosnące koszty produktów oznaczają, że musimy być zaradni, aby zmniejszyć ilość odpadów, wykorzystywać całe produkty lub dzielić się nadwyżkami z innymi restauracjami. Redukcja odpadów to już nie tylko zrównoważony rozwój, ale także maksymalne wykorzystanie potencjału składników i tworzenie wyjątkowych historii kulinarnych, które łączą społeczności.
"W trendzie zero waste liczy się umiejętne wykorzystanie wszystkich części warzywa od korzenia, po liście czy kwiaty, ale także stosowanie technik, które wydłużają czas przydatności jedzenia, takich jak na przykład marynowanie, suszenie czy kiszenie."
Szef Emil Dziubak
Szef Kuchni UFS Polska Region Wschodni
Przepisy w trendzie ZERO WASTE
Tradycyjna francuska zupa – esencjonalna i sycąca. Uznawana za jedno z bardziej ekskluzywnych dań kuchni francuskiej, choć do jej przygotowania można wykorzystać pozostałości z ryb.
Wskazówki
- Chips nori jest w kuchni wegańskiej świetną alternatywą dla skóry z ryby.
- Chips z nori posypany sosem ogrodowym swoją kwasowością świetnie pasuje do dań rybnych.
Szef Mirosław Szajkowski, Szef Kuchni UFS Polska Centrum Kulinarne Poznań
Pieczona dynia wzbogaca smak i estetykę dania. Dodatkowo dyni hokkaido nie trzeba obierać, więc to świetna opcja zero waste.
Wskazówki
- Olej infuzowany z łodyg natki pietruszki uatrakcyjni danie.
- Asian Noodles są niezwykle sprężyste i zachowują swoją stabilność, co jest szczególnie istotne w daniach bufetowych podawanych w bemarach.
Szef Kamil Tłuczek, Zwycięzca polskich eliminacji konkursu Bocuse d'Or 2023
Podejście zero waste to wykorzystywanie wszystkich elementów danego składnika. Do terriny można wykorzystać ścinki z łososia.
Wskazówka
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie solanki do przyprawienia ryby, możesz użyć samego Delikatu do ryb Knorr Professional - dodatkowo bez potrzeby odczekiwania. To gwarancja powtarzalności smaku dla każdego kawałka.