Indyjskie chleby pełnią funkcję sztućców – pomagają nabierać potrawę. Te najprostsze przygotowuje się z mąki, soli i wody; najciekawsze zawierają mąkę z ciecierzycy, aromatyczne nadzienia oraz wiele warstw.
Indyjskie chlebki
Chapati/Roti
Najprostsze placki z mąki pszennej. Pieczone na gorącym kamieniu lub w piecu na wypukłym metalowym naczyniu zwanym tava.
Naan
Najbardziej rozpoznawalny indyjski chleb – wyróżnia się fermentacją drożdżową i dodatkiem jogurtu. Piecze się go w cylindrycznym piecu tandoor, a po upieczeniu smaruje klarowanym masłem ghee.
Paratha
Odmiana chleba indyjskiego przygotowanego z mąki pszennej, który dzięki specjalnej formie składania ciasta tworzy warstwy. Popularna jest odmiana nadziewana – ziemniakami, warzywami liściastymi czy białym serem paneer.
Papadam
Cieniutki i chrupiący placek z mąki z fasoli mung (czyli mąki urad). Jest wyraziście przyprawiony, najczęściej kminem rzymskim, i opalany nad otwartym ogniem. Podawany jako przystawka lub przekąska.
Jeśli chcesz uzyskać jego aromat w innych chlebkach, dodaj do nich Kminu rzymskiego mielonego z Indii Knorr – dzięki temu uzyskasz autentyczny smak
Puri
Smażone na głębokim oleju puri to małe chlebki, które – dzięki pęcznieniu w trakcie obróbki – można nadziać potrawami, takimi jak curry czy dal. Najczęściej podaje się je na śniadanie.