KONTRAST SMAKÓW
Jedyna zasada to brak zasad
Nowe inspiracje
Zmysłowe doświadczenia
Efekt zaskoczenia
O trendzie
Eksperymentujemy w różnych dziedzinach naszego życia. Poszukiwanie nowości jest naturalne dla gastronomii, wszak szefowie kuchni wciąż testują, zaskakują smakami i sprawiają, że goście zachwycają się połączeniami, których nigdy wcześniej nie próbowali. Ekstrawaganckie zestawienia, nieszablonowe połączenia i feeria barw – to wszystko, czego oczekują współcześni goście. Wciągnij ich w niesamowitą przygodę i angażuj wszystkie ich zmysły!
„Lubię kontrastować ze sobą nie tylko różne smaki, ale i tekstury. Moja praca to codzienne dbanie o to, aby nie zapominać o kreatywności.”
Szef Paweł Kaczmarek
Szef Kuchni UFS Polska Region Południowy
Przepisy w trendzie KONTRAST SMAKÓW
Lekkość owoców morza i intensywność mięsa w smaku oraz w strukturze, połączona z drobnym makaronem, przesiąkniętym sosem - to eksplozja kulinarnych wrażeń.
Wskazówki
- Przy kalibrowaniu steków z większych elementów do tego dania wykorzystaj kawałki o niepełnej gramaturze.
- Użyj małych makaronowych kształtów, na przykład takich, które wyglądem imitują ryż. Ich konsystencja ułatwi przygotowanie dania, a drobna struktura makaronu sprawi, że smak dania będzie wyczuwalny w każdym pojedynczym makaronie.
- Dania z wykorzystaniem makaronów można przygotować wcześniej nie tracąc na jego jakości, strukturze czy jędrności.
Szef Kamil Tłuczek, Zwycięzca polskich eliminacji konkursu Bocuse d'Or 2023
Kontrastem może być wykorzystanie dwóch rodzajów mięsa oraz podanie elementów zimnych i gorących na jednym talerzu.
Wskazówki
- Tomato Pronto Knorr Professional sprawdza się zarówno w aplikacji na ciepło, jak i na zimno, np. w takiej wytrawnej galaretce.
- Wystarczy niewielka ilość Primerby Knorr Professional, aby nadać daniu odpowiednio intensywny smak świeżych ziół, niezależnie od pory roku.
Szefowa Santa Adata, Szefowa Kuchni UFS Łotwa i Estonia
Dobry deser nie obejdzie się bez różnorodnych faktur, w tym bez kruchych elementów. To one nadają charakteru delikatnej strukturze i kontrastują doznania smakowe.