Obejrzyj nasz krótki przewodnik po tajnikach fotografii kulinarnej!
Makietuj
Przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy warto sporządzić makietę zdjęcia – prosty rysunek zawierający wszystko, co chcesz pokazać na fotografii. To ułatwi i przyspieszy pracę oraz pomoże Ci uzyskać wyjątkowy efekt. Dzięki niej bez problemu dobierzesz aranżację talerza, kompozycję ujęcia, rekwizyty i oświetlenie.
Aranżuj
- Stwórz niepowtarzalną aranżację talerza, która wyeksponuje najważniejsze akcenty potrawy i sprawi, że będzie wyglądać naprawdę apetycznie. Kliknij tutaj, jeśli chcesz poznać najnowsze trendy w platingu.
- Wykorzystuj rekwizyty – nie tylko deski do krojenia, zastawę, sztućce, serwetki i obrusy, ale też świeże produkty, przyprawy, zioła i kwiaty.
- Zrób własne tła imitujące marmur czy stół. Możesz je wydrukować, wykonać z drewna, oklein i tkanin lub wykorzystać tynk do stworzenia powierzchni o wyjątkowej strukturze.
- Upiększaj danie. Jeśli chcesz podkreślić świeżość dania, spryskaj owoce i warzywa mgiełką. Jeśli chcesz stworzyć efekt topiącego się masła lub grillowych pasków na mięsie, wykorzystaj do tego ręczny palnik.
- Baw się kolorami. Możesz dobrać kolory zarówno pasujące do siebie, jak i kontrastowe (np. zieleń i fiolet, czerwień i niebieski). Najlepiej sprawdza się wybór do trzech kolorów obecnych na zdjęciu i dobieranie pod nie rekwizytów i teł.
Oświetlaj
Światło dzienne to najlepszy przyjaciel fotografa jedzenia. Miękkie światło słoneczne pozwala na uniknięcie brzydko wyglądających cieni i naturalny wygląd potrawy.
Najlepiej fotografować jedzenie na 2-3 godziny po wschodzie lub 2-3 godziny przed zachodem słońca. Możesz to robić albo przy dużym oknie, albo na zewnątrz. Aby uniknąć ewentualnego niedoświetlenia jednego boku potrawy, warto zainwestować w tanią blendę, która odbije światło i zredukuje ilość cieni.
Jeśli nie możesz fotografować przy świetle dziennym, wykorzystaj ciemne pomieszczenie i sztuczne światło do robienia zdjęć. Aby uzyskać efekt światła słonecznego, możesz stworzyć prosty dyfuzor nakładając na lampę półprzezroczysty pergamin lub białą tkaninę. Potrawę oświetlaj od boku, nie od przodu.
Fotografując potrawę, nie używaj lampy błyskowej – łatwo o prześwietlone zdjęcie z ostrymi cieniami.
Komponuj
W fotografii królują dwa kąty ujęcia – z lotu ptaka i z boku. Wybór odpowiedniego zależy od potrawy. Najczęściej dania obiadowe o skomplikowanej aranżacji lepiej prezentują się pokazane z góry, natomiast potrawy o wielu warstwach, wymagające przekrojenia (np. kanapki, wrapy) są apetyczniejsze w ujęciu z boku.
Wiele potraw dobrze jest pokazać w szerokim kącie, czyli ujęciu, które pokaże cały talerz wraz z rekwizytami. Ale nie jest to zasada, której należy się trzymać bez wyjątku. Niekiedy pokazanie detalu dania, topiącej się czekolady czy roztopionego sera przyciągnie wzrok odbiorcy i sprawi, że pocieknie mu ślinka.
Edytuj
Korzystaj z aplikacji do edycji zdjęć – to niewielki wydatek, który pomoże uzyskać świetną jakość zdjęć. Poza popularnym Foodie – aplikacją przeznaczoną do fotografii kulinarnej – możesz korzystać z takich jak Snapseed, Pixomatic czy VSCO Cam.
Jeśli nie chcesz inwestować w aplikacje, nawet na darmowym oprogramowaniu wgranym w system operacyjny możesz przeprowadzić operacje, które poprawią jakość zdjęcia: wyprostować i wykadrować, ustawić jasność, kontrast i nasycenie kolorów. Możesz też skorzystać z gotowych filtrów dostępnych w aplikacjach.
Wyróżnij się
Zdjęcia potraw powinny stać się wizytówką restauracji. Dlatego to tak ważne, aby oddawały charakter lokalu oraz odróżniały nas od konkurencji. Aby odejść od kulinarnej sztampy, możesz chociażby fotografować talerze zawsze trzymane przez szefa kuchni, w momencie ich krojenia, z dłońmi sięgających po nie klientów lub z wykorzystaniem charakterystycznego dla Ciebie rekwizytu. Tworząc własny styl, umacniasz markę restauracji wśród swoich gości.
Weź udział w MakaronoManii
Jeśli serwujesz dania makaronowe w swojej restauracji, weź udział w konkursie „MakaronoMania” i walcz o głosy swoich gości na Twoje danie!