Menu

Składniki

+

Burger z fasoli

  • Jaja 2.0 szt.
  • Fasola czerwona odsączona 1.0 kg
  • Papryka czerwona 400.0 g
  • Cebula czerwona 100.0 g
  • Czosnek 4.0 ząbki
  • Kmin rzymski do smaku
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • Bułka tarta 20.0 g
  • Olej do smażenia

Sos cytrynowo – ziołowy

Dodatki

  • Pomidory 400.0 g
  • Nachosy 200.0 g
  • Cytryna do dekoracji
  • Zioła

Burgery to nie tylko chrupiąca bułka z mięsem, ale także doskonała alternatywa dla wegetarian i wegan, dla których aromatyczny kotlet z czerwonej fasoli lub ciecierzycy z kolendrą będzie najlepszą opcją na udane danie z grilla.

...

Przygotowanie

  1. Burger z fasoli

    • Odsączoną fasolę zmiksuj ręcznym blenderem, zwróc uwagę by pozostawić kawałki fasoli.
    • Dodaj jaja, czerwoną cebulę pokrojoną w drobną kostkę i paprykę pokrojoną podobnie jak cebulę.
    • Dopraw czosnkiem, kminkiem rzymskim, solą i pieprzem.
    • Na sam koniec dodaj bułkę tartą, całość starannie wymieszaj.
    • Uformuj 10 równych burgerów i usmaż je.
  2. Sos cytrynowo – ziołowy

    • Otrzyj skórkę z umytej cytryny. Wyciśnij sok.
    • Majonez połącz ze skórką, dodaj pokrojoną kolendrę i kilka kropli soku z cytryny, tak by sos nie był zbyt rzadki.
  3. Dodatki

    • Pomidory pokrój w plastry, a cytryny w cząstki.
  4. Podanie

    • Bułki podgrzej.
    • Połóż ciepłego burgera z fasoli, połóż plastry pomidora, przesmaruj sosem i przykryj bułką.
    • Podawaj z nachosami, cząstką cytryny i ziołami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza