Menu

Składniki

+

Panna Cotta

  • Deser Panna Cotta Carte d'Or 0,52 kg 170.0 g
  • "Śmietanka" roślinna 30% 410.0 ml
  • Maślanka 410.0 ml

Sezamowe ciastka

  • Woda 20.0 ml
  • Miód 20.0 g
  • Cukier 15.0 g
  • Masło 40.0 g
  • Sok z cytryny świeży 1.0 cu
  • Sezam 100.0 g
  • Czarny sezam 20.0 g

Owoce

  • Truskawki 400.0 g
  • Winogrona 400.0 g
  • Pomarańcze 400.0 g
  • Kiwi 400.0 g
  • Ananas 400.0 g
  • Smocze owoce 400.0 g
  • Likier pomarańczowy 60.0 ml

Podanie

  • Puder z pistacji
  • Mięta świeża

Połączenie dwóch deserów w jeden - sałatki owocowej i panna cotty.  Zaskakującego kwaskowego smaku dodaje maślanka, na której przygotowana pana cotta. Całość doskonale dopełnia sezamowe ciastko.

...

Przygotowanie

  1. Panna Cotta

    • Zagotuj Ramę 31%, odstaw, wsyp deser Panna Cotta i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
    • Następnie dodaj maślankę i ponownie wymieszaj.
    • Całość rozlej do silikonowych foremek i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
  2. Sezamowe ciastka

    • W małym garnku podgrzej wodę z miodem i cukrem, lekko zredukuj tak by nie powstał karmel, dodaj masło, sok z cytryny i sezam. Chwilę gotuj na wolnym ogniu.
    • Masę przełóż na silikonowy podkład i wstaw na około 10 – 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Po wyjęciu z pieca pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Owoce

    • Owoce oczyść,pokrój w duże cząstki, skrop likierem pomarańczowym i wymieszaj.
  4. Podanie

    • Panna Cottę wyjmij z foremek i posyp pudrem pistacjowym. Jeśli masz większą foremkę, uprzednio pokrój pana cottę w kostkę.
    • Na talerzu ułóż kompozycję z owoców i pana cotty.
    • Deser udekoruj ułamanym kawałkiem ciastka sezamowego i listkami mięty.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza