Menu

Składniki

+

Mięso

Sos

Dodatki

  • Kurki 300.0 g
  • Seler 500.0 g
  • Ziemniaki 1.0 kg
  • Sól, pieprz czarny do smaku

Przy pieczeniu rostbefu bardzo pomocna jest sonda, dzięki której nie przeciągniemy mięsa. Zbyt długi czas pieczenia skutkuje tym, że mięso będzie twarde. Wtedy jedynym sposobem, by uratować rostbef jest duszenie mięsa do miękkości w przygotowanym sosie.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Rostbef oczyść z przerośniętego tłuszczu.
    • Marynatę do wołowiny połącz z olejem, pokruszonymi liśćmi laurowymi i rozgniecionymi kulkami ziela angielskiego.
    • Przygotowaną marynatą natrzyj mięso i pozostaw w lodowce na jedną dobę.
    • Następnie obsmaż mięso na Ramie Culinesse i piecz w piecu konwekcyjnym w temperaturze 85°C, a sondę ustaw na 55°C. Temperatura wewnątrz mięsa może być nieco wyższa: do 58°C.
  2. Sos

    • Na Ramie Culinesse podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj miód, lekko karmelizuj. Dodaj ocet jabłkowy, częściowo odparuj ilość płynu, zalej winem i ponownie redukuj.
    • Sos Demi Glace połącz z wodą, zagotuj i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
    • Sos możesz przecedzić lub zmiksować. Zagęść go zasmażką do pożądanej konsystencji.
  3. Dodatki

    • Kurki oczyść i obsmaż na Ramie Culinesse, przypraw solą i pieprzem.
    • Ziemniaki i seler pokrój w plasterki, a następnie używając okrągłych ausztacherów, wytnij kołka. Zblanszuj, po czym obsmaż na Ramie Culinesse, przypraw do smaku.
  4. Sposób podania

    • Upieczony rostbef pokrój po dwa plastry na porcję.
    • Na talerzu ułóż kompozycję z mięsa, ziemniaków, selera i kurek.
    • Polej dekoracyjnie sosem. Udekoruj świeżymi ziołami.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza