Menu

Składniki

+

Mięso

Ziemniaki opiekane

Sos Bearnaise


Sos bearnaise to klasyka kuchni francuskiej, wariacja słynnego sosu holenderskiego idealna do delikatnych mięs pieczonych.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Primerbę wymieszaj z esencją i natrzyj rostbef, odstaw do lodówki na 24 godziny, następnie krótko obsmaż z dwóch stron, nie rumieniąc mięsa.
    • Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 56⁰C na 3 ½ godziny. Następnie wyjmij z pieca, nastaw na 280⁰C i ponownie włóż rostbef na 7 minut.
  2. Ziemniaki opiekane

    • Ziemniaki pokrój w plastry.
    • Blachę G/N wysmaruj tłuszczem, ułóż ziemniaki i z góry skrop tłuszczem.
    • Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 180⁰C na 10 minut.
    • Następnie dodaj cebulę, czosnek w łupinie, Esencje drobiową i igły rozmarynu. Całość wymieszaj i piecz do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Sos Bearnaise

    • Do rondla wlej wino i ocet, dodaj cebulę, rozgnieciony pieprz i estragon, gotuj do odparowania połowy płynu.
    • Sos Hollandaise wymieszaj z odparowanym winem, wstaw na palnik i podgrzewaj, mieszając, dopraw do smaku.
  4. Podanie

    Na porcelanowej gastronormie ułóż ziemniaki, następnie cienkie plastry zwiniętego rostbefu i polej sosem Bearnaise.
    W celu szybszego zamarynowania kompresuj mięso w wacum.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza