Menu

Składniki

+

Solanka

  • Woda 2.0 l
  • Sól 80.0 g
  • Cukier 20.0 g

Glazura do kurczaka

Risotto

Podanie

  • Jarmuż, usmażony na fryturze 100.0 g

Aby móc sprawnie wydawać risotto w czasie lunchu, ugotuj wcześniej bazę, a przed samym podaniem podlewaj wywarem i dogotuj.

...

Przygotowanie

  1. Solanka

    • Składniki solanki wymieszaj, włóż filety i odstaw na około 6 godzin. Wyjmij filety z solanki, wypłucz i osusz.
  2. Glazura do kurczaka

    • Blachę G/N spryskaj tłuszczem, ułóż filety i z góry ponownie spryskaj.
    • Piecz w temperaturze 190⁰C przez 7 minut, posmaruj sosem BBQ i piecz przez kolejne 5 minut.
  3. Risotto

    • W gorącej wodzie wymieszaj pastę szafranową.
    • Na oliwie z 20 g masła zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj ryż i zasmażaj przez chwilę.
    • Następnie wlej wino, wymieszaj i dodaj część wywaru szafranowego.
    • Gotuj na małym ogniu, dodając partiami pozostały wywar.
    • Risotto powinno mieć konsystencję przypominającą lawę.
    • Na koniec dodaj starty cheddar i 100 g masła. Mieszaj do rozpuszczenia, na końcu dopraw solą i pieprzem.
  4. Podanie

    • Na głębokim talerzu ułóż risotto z pokrojonym kurczakiem i jarmużem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza