Menu

Składniki

+

Mięso

Placki

Sos z czarnej porzeczki

Warzywa

  • Buraki surowe 500.0 g
  • Sól, Pieprz Do Smaku
  • Olej Do Pieczenia
  • Miód 50.0 g
  • Brukselka 600.0 g
  • Masło 50.0 g

Polędwica z jelenia lubi kwaśne marynaty, najlepiej z dodatkiem wina. Po wyjęciu z pieca odstaw mięso w ciepłe miejsce na kilka minut, aby odpoczęło, następnie wyporcjuj - dzięki temu mięso zachowa swoje soki. Danie dopełni odpowiedni sos – proponujemy słodką nutę smakową na bazie czarnych porzeczek.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Polędwicę zamarynuj w przyprawach i winie, odstaw na 24 godziny do lodówki.
    • Mięso obsmaż na gorącym oleju z obu stron, przełóż do pieca i piecz w temperaturze 135°C przez 15 minut.
  2. Placki

    • Kapustę wypłucz i pokrój.
    • Do wody wbij jajka i wymieszaj. Następnie wsyp placki ziemniaczane, wymieszaj, dodaj kapustę i wszystko razem połącz.
    • Usmaż małe placki na oleju.
  3. Sos z czarnej porzeczki

    • Cukier skarmelizuj na patelni, zalej winem i zredukuj.
    • Dodaj porzeczkę, wodę i sos pieczeniowy.
    • Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Warzywa

    • Buraki posyp solą i pieprzem, owiń w folię aluminiową posmarowaną olejem i piecz do miękkości. Pokrój w grubą kostkę i zasmaż na patelni z dodatkiem miodu.
    • Oczyszczoną brukselkę ugotuj do 3 miękkości w wodzie z solą i cukrem, a następnie obsmaż na maśle.
  5. Sposób podania

    • Polędwicę pokrój w plastry o grubości 1 cm. Podawaj z plackami oraz sosem z czarnej porzeczki, w towarzystwie brukselki i pieczonego buraka.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza