Menu

Składniki

+

Pate z wątróbki

Galaretka

Konfitura z czerwonej cebuli

  • Cebula czerwona 400.0 g
  • Olej 50.0 ml
  • Ocet winny czerwony 100.0 ml
  • Cukier 100.0 g
  • Wino czerwone 100.0 ml
  • Cynamon laska 1.0 szt.
  • Kmin rzymski 5.0 g
  • Przyprawy: sól i pieprz

Mus morelowy

Sos buraczany


Aby doprawić mój pasztet, wykorzytałem Esencję bulionu grzybowego Knorr Professional o wyraźnym, głębokim leśnym smaku. Bezbłędnie sprawdzi się też w zupach, sosach, czy różnego rodzaju farszach.

...

Przygotowanie

  1. Pate z wątróbki

    • Na maśle klarowanym podsmaż oczyszczoną wątróbkę z posiekaną szalotką i prawdziwkami.
    • Dodaj Esencję bulionu, brandy, śmietankę i duś przez chwilę.
    • Zmiksuj na jednolitą masę. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dopraw do smaku.
    • Jabłka skarmelizuj na cukrze z dodatkiem soku i wina.
    • Połowę skarmelizowanych jabłek dodaj do zmiksowanej wątróbki.
    • Przygotowany mus rozłóż do naczyń i wstaw do lodówki.
  2. Galaretka

    • Wino zagotuj z sokiem z czarnej porzeczki. Dodaj żurawinę i Auszpik.
    • Gotuj przez chwilę, mieszając. Odstaw do wystygnięcia.
    • Letnią galaretkę wlej na mus i odstaw do zastygnięcia.
  3. Konfitura z czerwonej cebuli

    • Cebulę podsmaż na oleju, a następnie zalej octem i winem. Dodaj cukier, przyprawy i duś do odparowania.
    • Dopraw do smaku.
  4. Mus morelowy

    • Morele namocz w wodzie. Następnie odsącz, zalej winem i przez chwilę gotuj na małym ogniu. Dodaj Sos Sambal Manis i zmiksuj.
  5. Sos buraczany

    • Buraki zmiksuj i połącz z Majonezem oraz Primerbą. Dopraw do smaku
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza