Menu

Składniki

+

Kurczak

Glazura

  • Sos ostrygowy 200.0 g
  • Woda 100.0 ml
  • Czosnek (roztarty) 6.32 ząbków
  • Trawa cytrynowa (rozgnieciona i pokrojona) 5.0 g
  • Kolendra ziarna (roznieciona) 20.0 g
  • Limonka 2.0 cu
  • Cukier 50.0 g

Grillowanie

  • Patyki Bambusowe 20 Szt.

Podanie

  • Ryż jaśminowy 400.0 g

...

Przygotowanie

  1. Kurczak

    • Kurczaka przetnij na pół, usuń kości, pozostawiając udka i skrzydełka.
    • Wodę wymieszaj z solą, włóż do niej kurczaki i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
    • Po wyjęciu z solanki wypłucz mięso w zimnej wodzie i osusz, natrzyj Delikatem i olejem.
  2. Glazura

    • Składniki glazury wymieszaj i krótko gotuj. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Grillowanie

    • Przed grillowaniem zepnij kurczaka patykami bambusowymi (umieść kurczaka między dwoma patykami, związując końcówki patyków z dwóch stron).
    • Piecz na grillu węglowym lub lawowym, często przewracając kurczaki na drugą stronę.
    • Na 10 minut przed końcem grillowania posmaruj kurczaki glazurą z dwóch stron, obracając mięso co jakiś czas.
    • Ten przepis możesz również wykonać w piecu konwekcyjnym, nagrzanym do temperatury 175°C.
  4. Podanie

    • Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza