Menu

Składniki

+

Kurczak

Sos


Jeśli chcesz by sos miał mniej wytrawny, a bardziej słodki smak, jasne piwo zredukuj z dodatkiem brązowego cukru lub zastąp je piwem dwusłodowym.

...

Przygotowanie

  1. Kurczak

    • Podudzia dopraw Marynatą do drobiu i solą.
    • Głęboką blachę GN spryskaj tłuszczem ułóż na niej podudzia i ponownie spryskaj.
    • Piecz w temperaturze 190°C przez 10 minut.
  2. Sos

    • Sos pieczeniowy rozprowadź w gorącym wywarze warzywnym, wymieszanym z jasnym piwem.
    • Cebulę, marchew i ziemniaki podziel na cząstki, pieczarki pokrój na połówki.
    • Cebulę zeszklij, dodaj marchew, pieczarki, ziemniaki, liść laurowy i tymianek. Całość zasmaż i dodaj do sosu. Wlej śmietanę i wymieszaj.
    • Gotowym sosem zalej opieczone udka.
    • Blachę wstaw ponownie do pieca nagrzanego do temperatury 160°C i piecz przez 20 minut.
    • Pod koniec dodaj cząstki cukinii i dopraw do smaku.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza