Menu

Składniki

+

Kaczka

Knedle

Sos jabłkowy

Podanie

  • Kapusta czerwona 1.2 kg

Knedle to ciekawa alternatywa dla klasycznych klusek, które podajemy do kaczki. By dodatkowo podnieść ich walory smakowe, można je przed podaniem obsmażyć na maśle.

...

Przygotowanie

  1. Kaczka

    • Uda z kaczki przypraw Delikatem do drobiu i odstaw na 12 godzin.
    • Kaczki konfituj w temperaturze 90⁰C przez 5 godzin.
  2. Knedle

    • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę.
    • Pszenne pieczywo pokrój w dużą kostkę.
    • Mleko połącz z żółtkami i pokrojoną natką pietruszki, przypraw Delikatem warzywnym i wymieszaj z pokrojonym pieczywem.
    • Dla nadania puszystości dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
    • Masę przełóż na folię spożywczą, uformuj wałeczki grubości około 5-6 cm. Szczelnie zawiń w folię i gotuj w piecu konwekcyjnym w temperaturze 90⁰C przez około 20 minut. Gotując, zwróć uwagę, aby blacha G/N była perforowana.
    • Wskazówka: Jeżeli masa będzie zbyt sucha, dodaj więcej mleka.
  3. Sos jabłkowy

    • Sos pieczeniowy połącz z sokiem jabłkowym i wodą, zagotuj.
    • Cukier delikatnie skarmelizuj, dodaj obgotowane cebulki perłowe, ugotowany sos i pokrojone jabłka.
    • Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Sos zakwaś octem jabłkowym.
  4. Podanie

    • Przed podaniem udka obsmaż na patelni. Podawaj z pokrojonymi w plastry knedlami i sosem jabłkowym.
    • Jako dodatek warzywny idealnie będzie się komponować modra kapusta.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza