Menu

Składniki

+

Kopuła z lodów

  • Lody Rum i Rodzynki Carte d'Or

Krem waniliowy

  • Cukier puder 100.0 g
  • Laska wanilii 1.0 szt.
  • Żelatyna, w płatkach 4.0 szt.
  • Śmietanka 30% 1.0 l

Wermiszel kasztanowy

  • Masło 60.0 g
  • Krem kasztanowy 200.0 g
  • Pasta kasztanowa 25.0 g
  • Rum 7.0 ml

Marmolada z mandarynki

  • Mandarynki 200.0 g
  • Woda

Beza

  • Białko
  • Cukier puder
  • Cukier 100.0 g

Dekoracja

  • Ciastko maślane 1.0 szt.

...

Przygotowanie

  1. Kopuła z lodów

    • Uformuj lody w półsferę i odstaw do zamrażarki.
  2. Krem waniliowy

    • Zagotuj śmietankę z cukiem i laskąwanilii.
    • Potem dodaj wcześniej namoczoną żelatynę i odstaw do lodówki na 24 godziny.
    • Po tym czasie ubij masę z odrobiną świeżej śmietanki do konsystencji bitej śmietany.
  3. Wermiszel kasztanowy

    • Wymieszaj masło, rum, krem i pastę z kasztana na jednolitą masę.
  4. Marmolada z mandarynki

    • Pokrój mandarynki na małe kawałki.
    • Smaż je z cukrem i wodą, aż uzyskasz konsystencje marmolady.
  5. Beza

    • Białka połącz z cukrem, mieszając podgrzej w kąpieli wodnej do temp.50°C.
    • Następnie masę ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany dodając w między czasie porcjami cukier puder.
    • Wystudzoną pianę za pomocą rękawa cukierniczego wyporcjuj na blachę tworząc długie wałeczki.
    • Bezę susz w 60°C przez 2 godziny w piecu (z wyłączonym obiegiem).
  6. Dekoracja

    • Na talerzu umieść marmoladę, na nią połóż ciastko maślane.
    • Na ciastku ułóż kopułę z lodów do góry nogami.
    • Uzupełnij kulę tworząc drugą kopułę z bitej śmietany.
    • Na niej umieść wermiszel kasztanowy.
    • Na koniec udekoruj deser bezą.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza