Menu

Składniki

+

Mięso

Sos

Warzywa


Metoda kulinarna confit to pochodzący z dawnych czasów sposób przygotowania mięsa w oleju przy użyciu niskiej temperatury. Najpopularniejsze dania wykonywane tą metodą to udko z kaczki lub gęsi.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Skórę na górnej część kości udka natnij dookoła i skróć kość. Uda przekrój w stawie. Mięso natrzyj Primerbą posyp Marynatą do drobiu i solą, odstaw na kilka godzin.
    • Tłuszcz rozgrzej do 90 - 95ºC, przelej do głębokiej gastronormy, włóż udka i wstaw do pieca temperatura 95ºC. Piecz do miękkości.
    • Udka wyjmij z tłuszczu, odsącz (można włożyć pod opiekacz, aby się zrumieniły).
  2. Sos

    • W gorącej wodzie wymieszaj Demi Glace, gotuj do odparowania połowy płynu.
    • Cukier skrop odrobiną wody i zrób ciemnozłoty karmel, wlej sok pomarańczowy, ocet i cydr, redukuj.
    • Następnie połącz z przygotowanym Demi Glace i redukuj, jeżeli sos będzie za rzadki, zagęść odrobiną ciemnej zasmażki.
    • Na koniec dodaj surowe masło i wymieszaj, dopraw do smaku.
  3. Warzywa

    • Pietruszkę i marchew paruj w piecu przez 2-3 minuty.
    • Następnie dodaj blanszowaną brukselkę, miód, Esencję warzywną i imbir,wymieszaj i karmelizuj w piecu przez kilka minut.
    • Na porcelanowej G/N ułóż warzywa, na nich confitowane udka kaczki i delikatnie polej sosem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza