Menu

Składniki

+

BOCZEK I SOLANKA

GOTOWANIE

PIECZONE BATATY

  • Bataty 3.0 kg

KONFITURA Z MORELI

  • Wino białe wytrawne 150.0 ml
  • Miód 80.0 g
  • Ocet jabłkowy 5% 20.0 ml
  • Woda 200.0 ml
  • Szalotka, kostka 80.0 g
  • Morele suszone 300.0 g
  • Chili czerwone, drobna kostka 10.0 g
  • Tymianek świeży 3.0 g

MAJONEZ

DODATKI

  • Szalotka, kostka 100.0 g
  • Masło 40.0 g
  • Bób 500.0 g
  • Marchew 300.0 g

...

Przygotowanie

  1. BOCZEK I SOLANKA

    •  W zimnej wodzie wymieszaj wszystkie składniki solanki, włóż boczek przekrojony na połowę i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. 
    • Boczek wyjmij z solanki, wypłucz i osusz.
    • Przełóż do 2 worków wakum, wlej sos Pang Gang i zamknij. 
    • Gotuj w piecu na parze w temp. 84°C przez 8 godzin. 
    • Po wyjęciu z pieca, włóż do zimnej wody na 15 minut. 
    • Boczek przyduś drugą blachą G/N, obciąż i pozostaw w lodówce do wystygnięcia.
  2. GOTOWANIE

  3. PIECZONE BATATY

    • Bataty nakłuj wykałaczką, upiecz w temp. 160°C do miękkości i natnij.
  4. KONFITURA Z MORELI

    • Do rondla wlej wino, miód, ocet i wodę, dodaj szalotkę, pokrojone morele i chili. 
    • Gotuj na małym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji. 
    • Na koniec dodaj listki tymianku.
  5. MAJONEZ

    • Składniki majonezu wymieszaj. 
  6. DODATKI

    • Szalotkę zeszklij na maśle, dodaj obrany bób, duś przez chwilę i dopraw solą do smaku.
    • Marchew pokrój w dowolny sposób i podgotuj w osolonej wodzie.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza