Menu

Składniki

+

Śledź

  • Śledź w zalewie słonej 600.0 g
  • Woda gazowana 1.0 l
  • Mleko 500.0 ml
  • Olej 50.0 ml
  • Sok z cytryny świeży 30.0 ml

Granita

  • Śmietana kwaśna wegetariańska 24% 100.0 ml

Purée buraczane

Podanie

  • Marchew marynowana, wstążki 1100.0 g
  • Ziemniaki konfitowane, forma walca 250.0 g
  • Cebulka koktajlowa, marynowana 20.0 cu
  • Czerwony szczaw 20.0 liści

To danie ma swój początek w tradycyjnej sałatce śledziowej. Burak, który jest jednym z głównych składników sałatki, został podany w postaci kremowego purée.

...

Przygotowanie

  1. Śledź

    • Śledzie pokrój na 20 kawałków, wymocz w wodzie z mlekiem.
    • Wyjmij i osusz. Wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny.
  2. Granita

    • Ramę 24% rozprowadź na pergaminie na wysokość 1-2 cm i zamroź.
    • Po wyjęciu z zamrażalnika przełóż do naczynia i zmiksuj do uzysknia sypkiej konsystencji. Ponownie wstaw do zamrażalki na ok. godzinę. Potem znów zmiksuj. Przechowuj w zamrażalce w szczelnym opakowaniu.
  3. Purée buraczane

    • Buraki gotuj ze 100 g masła i sodą w szybkowarze przez ok. godzinę.
    • Odcedź buraki i miksuj z dodatkiem 60 g masła, pokruszonym serem, Barszczem czerwonym Knorr i octem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Majonez szczypiorkowy

    • Szczypiorek posiekaj i zmiksuj z połową majonezu. Potem połącz z pozostałym majonezem.
  5. Podanie

    • Podawaj z marynowaną marchewką, ziemniakami i cebulką koktajlową.
    • Dekoruj listkami szczawiu.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza