Marcin Szachowicz
Główny Szef Kuchni
tel. 601 264 004
marcin.szachowicz@unilever.com
Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊
Poznajmy się bliżej!
Mówią do mnie… Szachu
O sobie powiem… dosłownie „wielki facet” ;)
Moja największa kulinarna pasja to… gotowanie dla innych
Moja ulubiona kuchnia to… tradycyjna kuchnia polska, kuchnia tajska i włoska
Najlepiej znam się na… technikach tradycyjnych
Moje ulubione produkty to… mięso (wołowina, kurczak, kaczka), warzywa (pomidor, ogórek)
Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… sport – siatkówka, piłka nożna, dobry film i kabarety
Jestem… zabawny, bezpośredni, towarzyski, empatyczny, motywujący, sumienny i edukujący
Z wykształcenia technik technologii żywienia. Ukończył Technikum Gastronomiczne w Warszawie na ul. Poznańskiej. Swoją wiedzę i umiejętności kulinarne zdobywał w warszawskich hotelach Marriott czy Bristol, a także w renomowanych restauracjach. Brał udział w wielu szkoleniach organizowanych w kraju i zagranicą.
Jego droga zawodowa objęła wszystkie szczeble kariery, czego efektem jest wszechstronna spojrzenie na kuchnie i nowoczesne zarządzanie. Kilka lat prowadził własne lokale gastronomiczne. Uczestniczył w wielu akcjach kulinarnych i pokazach. W swojej karierze wielokrotnie zaspakajał gusta kulinarne wielu osobistości świata polityki i estrady. Sprawdzał się jako trener kursów kulinarnych.
Jest osoba ambitną, stawiającą przed sobą nowe wyzwania i całym sercem pasjonuje się sztuką kulinarną. Wolne chwile spędza w gronie rodzinnym.
A, gdy porywa mnie kuchnia i dzieje się magia… ;)
Mirosław Szajkowski
Szef Kuchni
Centrum Kulinarne Poznań
tel. 607 688 495
miroslaw.szajkowski@unilever.com
Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊
Poznajmy się bliżej!
Mówią do mnie… Mirek
O sobie powiem… że lubię ludzi
Moja największa kulinarna pasja to… rogale świętomarcińskie
Moja ulubiona kuchnia to… kuchnia staropolska, azjatycka i meksykańska
Najlepiej znam się na… gotowaniu, pieczeniu, konfitowaniu, parowaniu i sous vide
Moje ulubione produkty to… grzyby i polędwica wieprzowa
Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… sport – rolki i narty, film i spotkania z przyjaciółmi
Jestem… zabawny, bezpośredni, towarzyski, empatyczny, edukujący, szczery, towarzyski i zawsze chętny pomóc innym
Szef kuchni w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu. Szlify Mistrza Kucharskiego zdobył w 1985 roku mając zaledwie 23 lata, a rok później otrzymał dyplom Instruktora Praktycznej Nauki Zawodu, osiągnął to w hotelu Orbis w latach jego świetności.
Doświadczenie kulinarne zdobywał również poza granicami naszego kraju między innymi na dalekiej Ukrainie pod Charkowem gdzie gotował dla dwóch tysięcy osób przez półtora roku.
Doskonalł swoje umiejętności poprzez uczestnictwo w stażach w prestiżowych szkołach we Francji. Między innymi w instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie i Ecole Nationale Superieure de la Patisserie w Yssingeaux.
Od początku ich istnienia jest „ojcem” ogólnopolskich konkursów kulinarnych Primerba Cup dla profesjonalistów oraz Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w Polsce.
Juror w konkursach kulinarnych:
- Mistrzostwa Europy w potrawach z karpia,
- Polish Prestige Hotels,
- Wielkopolskie Igraszki Kulinarne.
Lubi pracować z młodzieżą i przekazywać im cenną wiedzę kulinarną, sumienność i zaangażowanie (jak coś robić to robić to na 100 procent). Lubi podróżować i dotykać smaków różnych kuchni. Jest zapalonym wędkarzem i narciarzem.
Mirek to nie tylko kucharz, „romansuje” również z cukiernictwem – jego specjalność to rogale świętomarcińskie.
A, gdy porywa mnie kuchnia i dzieje się magia… ;)
Paweł Kaczmarek
Regionalny Szef Kuchni
Region Południowy
tel. 607 575 516
Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊
Poznajmy się bliżej!
Mówią do mnie… po prostu Paweł
O sobie powiem… ciekawy świata
Moja największa kulinarna pasja to… mięso, dania mięsne, steki, struktura
Moja ulubiona kuchnia to… kuchnia śląska, polska, tex-mex, street food
Najlepiej znam się na… grillowaniu i innych technikach dotyczących obróbki mięsa (do mięsa dobieram technikę, nie odwrotnie)
Moje ulubione produkty to… masło, mąka i zioła
Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… podróże i spędzanie czasu z rodziną
Jestem… zabawny, bezpośredni i formalny (w zależności od sytuacji), towarzyski, empatyczny, motywujący, rzetelny i z poczuciem humoru
Pochodzę ze śląska, gdzie uzyskałem tytuł mistrza w zawodzie kucharz. Swoje doświadczenie zdobywałem prowadząc kuchnie hotelowe na terenie śląska i małopolski oraz pracując jako szef gastronomii w parkach rozrywki i dużych obiektach sportowych.
Miałem okazję pracować w restauracjach, które zdobyły wyróżnienia w przewodniku Michelin w Polsce i Norwegii. Byłem również finalistą ogólnopolskich konkursów kulinarnych.
Uprawiam gastro turystykę w kraju i za granicą. Staram się odwiedzać różne koncepty gatronomiczne od restauracji fine diningowych po street food.
W przygotowaniu swoich dań staram się kierować ideą zero waste. Uwielbiam grillować na świeżym powietrzu - głównie dobrze wysezonowaną wołowinę.
W kuchni nie wyobrażam sobie pracy bez produktów 3xM – Masło, Mąka, Mięso. Menu we własnej restauracji oparłbym o kuchnie polską, azjatycką oraz tex -mex
Prywatnie w kółko mogę oglądać filmy Tarantino oraz spędzać czas z dwójką moich dzieci.
A, gdy porywa mnie kuchnia i dzieje się magia… ;)
Przemysław Kaczmarek
Regionalny Szef Kuchni
Region Zachodni
tel. 601 298 209
przemyslaw.kaczmarek@unilever.com
Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊
Poznajmy się bliżej!
Mówią do mnie… Przemek
O sobie powiem… jestem domatorem
Moja największa kulinarna pasja to… poznawanie nowych smaków i łączenie ich z innymi
Moja ulubiona kuchnia to… kuchnia francuska i azjatycka
Najlepiej znam się na… zimnym bufecie i platingu
Moje ulubione produkty to… masło i majonez
Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… ogród
Jestem… zabawny, poważny, bezpośredni, towarzyski, empatyczny, terminowy i skrupulatny
Inspiracje czerpie w dużym stopniu z podróży. Śledzę trendy w gastronomii, łącząc nowinki i nowoczesność z tradycyjną kuchnią. Moje motto w kuchni i w życiu prywatnym, to: „Szanuj innych, ucz się pokory, wspinaj się wciąż na kulinarne Kilimandżaro – szczyt, którego nigdy nie można zdobyć i to jest najpiękniejsze w tym zawodzie.”
Ulubiona kuchnia, którą najbardziej cenię to klasyczna kuchnia francuska.
Sukcesy zawodowe:
Począwszy od 1991 roku, przeszedłem wszystkie szczeble kuchennej hierarchii, a także zdobywałem laury w licznych konkursach:
- Polish Prestige Hotels
- Wielkopolski Kucharz Roku
- Złota Patelnia
- Kulinarny Puchar Polski
- Brązowy medal w Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu.
"Jedzenie jest tak samo ważne jak oddychanie, ale daje więcej przyjemności. Gotowanie jest źródłem radości lecz czasami potrafi rozczarować. Potrawa równie dobrze może doprowadzić do choroby jak i uzdrowienia. Wszystko zależy od tego co się je, gdzie, z kim i w jaki sposób zostanie podane."
A, gdy porywa mnie kuchnia i dzieje się magia… ;)
Emil Dziubak
Regionalny Szef Kuchni
Region Wschodni
tel. 663 630 209
Odwiedź mnie na Facebooku, sporo się tam dzieje 😊
Poznajmy się bliżej!
Mówią do mnie… po prostu Emil
O sobie powiem… gawędziarz
Moja największa kulinarna pasja to… kuchnia historyczna i gotowanie dla publiczności
Moja ulubiona kuchnia to… kuchnia włoska i japońska
Najlepiej znam się na… wyrobie nalewek i wędzeniu
Moje ulubione produkty to… awokado, bekon, grzyby, sery, dobre pieczywo
Moje hobby, oprócz kulinariów ;) to… off road, outdoor i grupa rekonstrukcji
Jestem… bezpośredni, towarzyski, niepokorny, edukujący, otwarty i dzielący się wiedzą
Przygodę z gastronomią rozpocząłem z szkole Średniej w Dęblinie, to właśnie tam zaraziłem się pasją do gotowania.
Uwielbiam zarówno uczyć się od innych jak i przekazywać dalej swoją wiedzę. Przez ostatnie osiem lat pracowałem dla sieci, w której odpowiadałem za organizację pokazów i warsztatów kulinarnych dla klientów.
Prowadziłem także prezentacje polskiej kuchni w wielu krajach, m.in.:
- w Luxemburgu (Parlament Europejski, dni kuchni polskiej z okazji roku Szopenowskiego)
- w Rumunii (wspólny projekt z kucharzami pod nazwą „Do dokoła świata”)
- w Czechach (praca w restauracjach sieci)
Całe moje doświadczenie zawodowe, choć jeszcze skromne i krótkie, skupione jest na gastronomii.
Prywatnie interesuję się historią kulinariów, a szczególnie „utraconej kuchni polskiej”, poszukuję starych przepisów, szczególnie tych pisanych przez gospodynie ze starych dworów. Uwielbiam przygotowywać, a raczej delektować się wykonaniem tradycyjnych nalewek.
Uważam, że tradycja kulinarna określa nas, jako naród w takim samym stopniu jak literatura czy sztuka. Czasem warto wiedzieć, że „nasz” schabowy nie pochodzi z polski. Ale o tym opowiem wszystkim chętnym przy najbliższej okazji.