Konkursy kulinarne
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej
Konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii.
Pierwsza edycja odbyła się na przełomie roku 2004/2005, a obecnie konkurs jest już bardzo dobrze rozpoznawalny w polskich szkołach. Z każdym rokiem otrzymujemy coraz więcej zgłoszeń młodzieży oraz pozytywnych opinii ich opiekunów – nauczycieli zawodu oraz szefów kuchni z miejsc praktyk szkolnych. Konkurs jest wieloetapowy, a temat zmienia się rokrocznie.
Nagrody:
- I miejsce - staż w restauracji uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz nominacja do finału konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup
- II miejsce - Kitchen Aid
- III miejsce - Profesjonalne noże DICK
Nagrody otrzymują również szkoły, w których uczą się zdobywcy I, II i III miejsca - zestaw sous-vide oraz pakowarka Hendi.
Primerba Cup
Jesteśmy pomysłodawcą i organizatorem inspirującego konkursu Primerba Cup, który od 2006r. zyskał sobie uznanie w środowisku gastronomicznym i wszedł do kanonu najważniejszych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Finaliści walczą o tytuł najlepszego kucharza podczas Kulinarnego Pucharu Polski.
Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2006 roku. Nazwa pochodzi od produktu dla profesjonalistów - Primerba Knorr Professional, którą uczestnicy są zobligowani wykorzystać we wszystkich daniach konkursowych.
Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:
- I etap: kwalifikacje – przygotowanie i nadsyłanie przepisów.
Uczestnicy przesyłają przepisy na danie główne i ciepłą zakąskę, wraz
ze zdjęciem, zgodnie z tematem przewodnim konkursu. Podczas eliminacji wstępnych jury wybiera uczestników półfinału. - II etap: półfinał
Rywalizacja półfinałowa odbywa się w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu. Bierze w niej udział 16 zakwalifikowanych drużyn,
z czego do ścisłego finału przechodzi 7 drużyn + zwycięzca Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej. - III etap: finał
Odbywa się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich podczas targów Polagra Gastro.
Więcej o konkursie
Kulinarny Puchar Polski
Konkurs uznawany za najważniejszy i najbardziej prestiżowy w polskiej gastronomii. Jest jedynym konkursem w kraju zaliczanym do elitarnego grona wydarzeń rekomendowanych przez WACS. Od 2006r. Unilever Food Solutions jest sponsorem generalnym konkursu, a organizatorem są Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Przepustką do startu w Kulinarnym Pucharze Polski jest zwycięstwo w jednym z 13 najbardziej renomowanych konkursów kulinarnych w Polsce, posiadających nominację do KPP. Jednym z nich jest konkurs organizowany przez UFS: Primerba Cup. Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż, splendor i uznanie innych szefów kuchni.