Menu
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej

Konkurs, który promuje młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz zachęca ich do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego. Dzięki niemu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku profesjonalnej gastronomii.

Pierwsza edycja odbyła się na przełomie roku 2004/2005, a obecnie konkurs jest już bardzo dobrze rozpoznawalny w polskich szkołach. Z każdym rokiem otrzymujemy coraz więcej zgłoszeń młodzieży oraz pozytywnych opinii ich opiekunów – nauczycieli zawodu oraz szefów kuchni z miejsc praktyk szkolnych. Konkurs jest wieloetapowy, a temat zmienia się rokrocznie.

Nagrody:

  • I miejsce - staż w restauracji uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz nominacja do finału konkursu dla profesjonalistów Primerba Cup
  • II miejsce - Kitchen Aid
  • III miejsce - Profesjonalne noże DICK

Nagrody otrzymują również szkoły, w których uczą się zdobywcy I, II i III miejsca - zestaw sous-vide oraz pakowarka Hendi.

Więcej o konkursie

Primerba Cup

Primerba Cup

Jesteśmy pomysłodawcą i organizatorem inspirującego konkursu Primerba Cup, który od 2006r. zyskał sobie uznanie w środowisku gastronomicznym i wszedł do kanonu najważniejszych konkursów kulinarnych w naszym kraju. Finaliści walczą o tytuł najlepszego kucharza podczas Kulinarnego Pucharu Polski.

Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2006 roku. Nazwa pochodzi od produktu dla profesjonalistów - Primerba Knorr Professional,  którą uczestnicy są zobligowani wykorzystać we wszystkich daniach konkursowych.

Konkurs rozgrywany jest w 3 etapach:

  • I etap: kwalifikacje – przygotowanie i nadsyłanie przepisów.
    Uczestnicy przesyłają przepisy na danie główne i ciepłą zakąskę, wraz
    ze zdjęciem, zgodnie z tematem przewodnim konkursu. Podczas eliminacji wstępnych jury wybiera uczestników półfinału.
  • II etap: półfinał
    Rywalizacja półfinałowa odbywa się w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w PoznaniuBierze w niej udział 16 zakwalifikowanych drużyn, 
    z czego do ścisłego finału przechodzi 7 drużyn + zwycięzca Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej.
  • III etap: finał
    Odbywa się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich podczas targów Polagra Gastro.

Więcej o konkursie

Kulinarny Puchar Polski

Kulinarny Puchar Polski

Konkurs uznawany za najważniejszy i najbardziej prestiżowy w polskiej gastronomii.  Jest jedynym konkursem w kraju zaliczanym do elitarnego grona wydarzeń rekomendowanych przez WACS. Od 2006r. Unilever Food Solutions jest sponsorem generalnym konkursu, a organizatorem są Międzynarodowe Targi Poznańskie.

Przepustką do startu w Kulinarnym Pucharze Polski jest zwycięstwo w jednym z 13 najbardziej renomowanych konkursów kulinarnych w Polsce, posiadających nominację do KPP.  Jednym z nich jest konkurs organizowany przez UFS: Primerba Cup. Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż, splendor i uznanie innych szefów kuchni.

 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza